Exporturile globale de semiconductori către Rusia s-au prăbuşit cu 90%, în urma restricțiilor impuse de SUA

Exporturile globale de semiconductori către Rusia s-au prăbuşit cu 90%, în urma restricțiilor impuse de SUA
Exporturile globale de semiconductori către Rusia s-au prăbuşit cu 90%. Sursa: freepik

Exporturile globale de semiconductori către Rusia s-au prăbușit cu 90% de când Statele Unite și aliații au impus controale asupra exporturilor Moscovei din cauza invaziei în Ucraina, a declarat miercuri secretarul american pentru Comerț, Gina Raimondo.

Raimondo a declarat, la o conferință anuală a Departamentului de Comerț, că verificările impuse sectorului aerospațial al Rusiei îi distrug capacitatea de a genera venituri și de a sprijini aviația militară, potrivit Reuters.

Cinci companii din China, pe lista neagră comercială a SUA

„Rusia ar putea fi forţată să lase la sol între jumătate şi două treimi din aeronavele sale comerciale în următorii patru ani, pentru a le canibaliza pentru piese de schimb”, a adăugat ea.

Comentariile au venit la o zi după ce administrația președintelui american Joe Biden a adăugat marți cinci companii din China pe o listă neagră comercială pentru că ar fi sprijinit baza industrială militară și de apărare a Rusiei.

Statele Unite au lucrat cu aliații pentru a-l pedepsi pe președintele rus Vladimir Putin pentru declanșarea invaziei în Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune specială”, sancționând o serie de companii și oligarhi ruși și adăugând pe alții pe lista neagră comercială.

Companiile producătoare de semiconductori, urmărite îndeaproape

În timp ce oficialii americani au spus anterior că China respectă, în general, restricţiile, Washingtonul a promis că va monitoriza îndeaproape conformitatea şi va aplica riguros reglementările.

Miercuri, Raimondo şi-a dublat ameninţările de „a închide” principalul producător de semiconductori din China, SMIC, dacă se constată că furnizează cipuri Rusiei.

„Ce se întâmplă dacă SMIC sau alte companii de semiconductori cu sediul în China sunt descoperite furnizând cipuri Rusiei? Le vom închide şi putem să o facem, pentru că aproape fiecare cip din lume şi din China este fabricat folosind echipamente şi software din SUA şi intenţionez să-mi îndeplinesc acest angajament dacă va fi necesar”, a spus ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe