Furnizorii guvernamentali de servicii au fraudat milioane de dolari, în Africa de Sud

Furnizorii guvernamentali de servicii au fraudat milioane de dolari, în Africa de Sud
Foto: Pixabay

Firmele legate de combaterea coronavirusului au fraudat milioane de dolari, în Africa de Sud. Președinția țării a anunțat marți, 25 ianuarie, că din peste 4500 de contracte anchetate, 62% au încălcat regulile.

Conform datelor oficiale, 3,6 milioane de cazuri de COVID-19 şi 94.000 de decese legate de coronavirus au fost înregistrate în Africa de Sud.

Preşedintele Cyril Ramaphosa a numit în 2020 o comisie de anchetă care să verifice acuzațiile de deturnare a fondurilor pentru combaterea coronavirusului. Comisia are în vedere 5467 de contracte, în valoare de 14,3 miliarde de ranzi (circa 936 milioane de dolari), atribuite unui număr de 3066 de furnizori de servicii, relatează Agerpres.

Potrivit autorităților africane, ancheta continuă pentru 900 de contracte. Raportul final fiind aşteptat la jumătatea anului 2022.

„Furnizorii au crezut că pot exploata un moment de vulnerabilitate naţională pentru a se îmbogăţi”, a precizat Cyril Ramaphosa.

Președintele a subliniat că procuratura va începe să acţioneze: „Ancheta a evitat pierderi posibile de 114,2 milioane de ranzi. (…) Au fost îngheţate contracte în valoare de 170,4 de milioane”, a mai spus şeful statului, citat de Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe