Germania trebuie să acționeze dacă nu vrea restabilirea RDG, consideră ministrul ucrainean al Apărării

Germania trebuie să acționeze dacă nu vrea restabilirea RDG, consideră ministrul ucrainean al Apărării
Ministrul Apărării din Ucraina avertizează că Rusia și-ar putea dori și restabilirea RDG (foto- Hepta/ DPA Images)

Ministrul ucrainean al Apărării a declarat vineri că reticența Berlinului de a furniza arme Kievului încurajează agresiunea rusă și a sugerat că Moscova ar putea spera să revigoreze Republica Democrată Germană din estul Germaniei, conform Reuters.

Spre deosebire de unii dintre aliații săi din NATO, Germania nu oferă Kievului arme în timpul confruntării cu Rusia, care a adunat trupe în apropierea Ucrainei.

De asemenea, Berlinul a refuzat să elibereze permise pentru exportul de arme de origine germană din Estonia, către Ucraina.

Duminică, de la ora 16.00, B1 TV va difuza documentarul de excepție „Ascensiunea lui Vladimir Putin”, despre traseul liderului de la Kremlin.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat parlamentului că Kievul apreciază ajutorul Germaniei în tratarea soldaților răniți, după ce Berlinul a declarat că va trimite Ucrainei un spital de campanie și 5.000 de căști de protecție.

„Dar nu acceptăm poziția oficială (a Germaniei) în ceea ce privește furnizarea de arme și alte decizii care subminează securitatea Europei și încurajează de facto agresorul”, a spus el.

„Ne-am avertizat partenerii occidentali că obiectivul Kremlinului nu este atât Ucraina, cât subminarea NATO și UE”, a continuat Reznikov.

Pretențiile Rusiei s-ar putea multiplica

Rusia a insistat pentru o redesenare a aranjamentelor de securitate post-Război Rece în Europa.

Cererile sale de securitate, prezentate în decembrie, includ încetarea extinderii ulterioare a NATO, împiedicând Ucrainei să se alăture vreodată și retragerea forțelor și armamentului alianței din țările est-europene care s-au alăturat după Războiul Rece.

SUA a declarat oficial că aceste cerințe nu pot reprezenta nici măcar subiectul unei discuții.

Reznikos consideră că Rusia ar putea să ridice și problema restabilirii RDG

Reznikov a sugerat că Rusia ar putea dori să ridice problema restabilirii Republicii Democrate Germane, care a fost fondată în partea de est a Germaniei în 1949, condusă de comuniști și dominată de Moscova până la căderea Zidului Berlinului în 1989. A urmat reunificarea Germaniei în 1990.

„Redestabilirea RDG (Republicii Democrate Germane) este o continuare logică a cererilor ruse care au fost deja făcute”, a spus el.

Rusia a spus că nu intenționează să atace Ucraina și că nu vrea război. Nu a făcut nicio referire la dorința de a redesena granițele Germaniei.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat luna aceasta că Germania „nu a sprijinit exportul de arme letale în ultimii ani”, iar ministrul Apărării din Germania a spus că Berlinul nu trimite arme letale în zonele de criză, deoarece ar putea „alimenta situația”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
12:49 - Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”
11:44 - Marcel Ciolacu: „Creșterea economică din primul trimestru nu se regăsește în buzunarele românilor” / „Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri”
11:16 - Sorin Grindeanu, despre podul de la Brăila: „Sperăm ca în decembrie să putem să dăm în circulație. Eu sunt optimist”
10:48 - Rusia a întrerupt livrările de gaze către Finlanda, însă compania publică finlandeză anunță că își va continua activitatea „în mod normal”
10:38 - Trafic intens către litoral și Valea Prahovei. S-au format coloane de mașini pe Autostrada Soarelui
10:12 - Mario Fresh a povestit cum a fost la prima întâlnire cu părinții Alexiei Eram: „Mai emoționat eram când am făcut cunoștință cu tatăl”
09:52 - Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent. Timpurile festive sunt aproape”
09:33 - OMS: 80 de cazuri de variola maimuței confirmate în 11 țări și 50 de suspiciuni. Experții avertizează asupra riscului de răspândire a virusului