Jocul lui Viktor Orban în Europa și propaganda pro- Putin

Jocul lui Viktor Orban în Europa și propaganda pro- Putin
În imagine: Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și premierul Ungariei, Viktor Orban. Sursă foto: Hepta - Aleksey Nikolskyi

Viktor Orban foloșeste orice metodă și conjuctură pentru propaganda pro- Putin, încercând sistematic să destabilizeze Uniunea Europeană.
Premierul ungar a folosit criza politică din Bulgaria pentru propagandă pro-Putin în timpul participării sale la întâlnirea anuală cu etnicii maghiari care locuiesc în România, transmite publicația bulgară Dnevnik, preluată de Rador. Ela făcut apel la ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei și negocieri de pace în Ucraina, în principal între Washington și Moscova, iar UE să nu fie de nicio parte, ci să se stea între Rusia și Ucraina.

Orban și poziționarea față de UE

„Europa are o problemă, o problemă economică, dar și una politică, întrucât guvernele cad ca un domino. De la începutul războiului, guvernele Marii Britanii, Italiei, Bulgariei și Estoniei au căzut. Și toamna încă nu a venit”, a spus Viktor Orban.

În Bulgaria, guvernul a fost dat jos de la putere – cel puțin aparent – nu din cauza sancțiunilor sau a sprijinului pentru Ucraina, ci din cauza intereselor pur interne; moțiunea de cenzură a fost din cauza unei politici financiare slabe, în timp ce situația macroeconomică și a datoriei țării este una dintre cele mai bune în UE, iar câteva zile mai târziu, în parlament, partidele de opoziție au cerut aproape 1 miliard de de leva în plus pentru cheltuielile sociale de la buget; pasiunile din jurul „trădării naționale” pentru Macedonia s-au întors la 180 de grade cu aprobarea așa-zisei propuneri franceze de a debloca începerea negocierilor pentru aderarea europeană a Macedoniei de Nord.

Atacul direct la Boris Johnson, unul din pricipalii contestatari ai lui Putin

Cabinetul lui Boris Johnson a căzut din cauza unei serii nesfârșite de scandaluri, în care el a fost implicat personal, de la petreceri, în timp ce Marea Britanie era sub izolare strictă, până la numirea unui coleg de partid cunoscut pentru agresiunile sale sexuale; în cele din urmă, liderii partidului au decis că, avându-l pe Johnson la cârmă, nu avea nicio șansă de a câștiga următoarele alegeri parlamentare și ar trebui să-l înlăture; atitudinea față de război în cele două principale partide ale țării este fără echivoc în sprijinul Ucrainei.

Guvernul din Italia a căzut din cauza a trei partide din propria lui coaliție, cunoscute pentru legăturile strânse cu Vladimir Putin – stânga populistă Mișcarea 5 Stele (M5S) a lui Giuseppe Conte, Forza Italia a lui Silvio Berlusconi și Liga lui Matteo Salvini. Motivul a fost categoric o insistență puternică a celor de la M5S de a primi un pachet de ajutor social de miliarde de euro într-un moment în care fostul bancher central al zonei euro, Draghi, încerca să echilibreze bugetul unei țări cu datorii uriașe
În Estonia, premierul Kaja Kallas a provocat ea însăși căderea cabinetului său, pentru a da afară un partid care era văzut în țară drept „partidul rușilor” și care avea un acord de cooperare cu Rusia Unită a lui Putin, dar mulți dintre miniștrii săi nu aveau acces la informații clasificate. Kallas a creat o nouă coaliție, cu care să treacă lunile până la alegerile parlamentare la termen, în primăvara lui 2023.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)
17:45 - Un bărbat a murit după ce un bolovan s-a prăbușit pe mașina sa în Defileul Jiului
17:28 - Al cincilea mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Roșia Montană: Evacuarea preventivă, imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră. Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze
17:13 - UPDATE: Incendiu în incinta Ocolului Silvic Măneciu. Suprafața afectată, aproximativ 1.000 de metri pătrați. Se acționează și pentru protejarea unui depozit de carburanți
17:00 - VIDEO. Un fost fotbalist din Liga 1 a fost pe teren la dezastrul din Indonezia: „Unii suporteri au încercat să vină după noi la cabine. Din ce știu, au murit 200 de fani și doi polițiști”
16:24 - Doi bărbați au fost împușcați într-un târg din județul Bacău. Scandalul a început de la prețul de la prețul strugurilor, spun polițiștii
15:10 - Primele imagini cu armata ucraineană intrând victorioasă în Lîman. A fost a lui Putin o zi
15:09 - Centrul Bucureștiului este blocat de protestatarii care îi susțin pe George Simion și pe Diana Șoșoacă (GALERIE FOTO)