Marea Britanie și întreaga lume și-au luat rămas bun de la Regina Elisabeta a II-a. Cea mai longevivă suverană din istoria Regatului a fost înmormântată alături de soțul său, Prințul Philip (FOTO, VIDEO)

Sicriul în care se află trupul reginei Elisabeta a II-a a părăsit Westminster Abbey, fiind dus la Castelul Windsor, unde aceasta va fi înmormântată. Foto: DPA Images / Peter Byrne

O lume întreagă și-a luat luni adio de la Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii.

UPDATE: Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată alături de regretatul său soț, Prințul Philip, în Capela Memorială Regele George al VI-lea de la Castelul Windsor, a anunțat familia regală britanică pe site-ul său oficial.

„Regina a fost înhumată alături de Ducele de Edinburgh, la Capela Memorială Regele George al VI-lea”, se arată în declarația familiei regale.

UPDATE: În Capela St George din Castelul Windsor a început slujba privată de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a, eveniment la care participă membrii Familiei Regale. Ea va deveni al 11-lea monarh britanic înmormântat la Castelul Windsor, acolo unde se odihnesc tatăl său, Regele George al VI-lea, Regina-Mamă și sora sa, Margaret. Alături de suverană va fi înhumat și soțul său, Prințul Philip.

UPDATE: Sicriul cu trupul neînsuflețit al suveranei britanice a fost coborât în cripta „Royal Vault” din Capela St. George de la Castelul Windsor. Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de Prințul Philip, în cadrul unei ceremonii private la care participă membri ai familiei regale.

UPDATE: Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, a vorbit pentru B1 TV despre schimbarea de atitudine pe care ar putea să o aibă sau nu Regele Charles al III-lea în ceea ce privește România, acum că a preluat coroana britanică.

UPDATE: Solidaritatea britanicilor în jurul defunctei regine a atins cote greu de bănuit, a spus istoricul Vlad Nistor, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

UPDATE: Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a a ajuns la Castelul Windsor din Londra pentru slujba de înmormântare. Ceremonia finală din capela St. George va fi una privată.

UPDATE: Despre desfășurarea de forțe de la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a a vorbit și col. (r) Ion Petrescu, analist militar, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin. În aceeași emisiune, scriitorul Mihail Neamțu a vorbit despre apropierea dintre suverana britanică și credință.

UPDATE: Sicriul în care se află trupul reginei Elisabeta a II-a a părăsit Westminster Abbey, fiind dus la Castelul Windsor, în afara Londrei, unde aceasta va fi înmormântată alături de soţul său, ducele de Edinburgh, care a murit anul trecut. Ceremonia va fi una privată, în capela Regele George al VI-lea.

Zeci de mii de oameni se află pe traseul cortegiului.

La finalul ceremoniei religioase de la Westminster Abbey toată lumea a ținut două minute de reculegere.

„Într-un discurs cunoscut, rostit când a împlinit 21 de ani, Majestatea Sa a spus că întreaga ei viaţă va fi dedicată în slujba naţiunii şi a Commonwealth-ului. Rareori o promisiune a fost atât de bine respectată.

Oamenii care iubesc să se afle în slujba poporului sunt rari, iar liderii care iubesc să se afle în slujba poporului sunt încă şi mai rari. Însă în toate situaţiile cei care îşi servesc poporul vor fi iubiţi şi vor rămâne în amintireaoamenilor, în timp ce aceia care se agaţă de putere sunt uitaţi pentru totdeauna”, a spus Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane, în timpul ceremoniei.

„Cei îndoliaţi, care urmează exemplul reginei şi se inspiră din încrederea şi credinţa ei în Dumnezeu, pot să spună la fel ca ea: ”Ne vom întâlni din nou””, a mai spus Arhiepiscopul de Canterbury, aluzie la o frază rostită de regină într-un discurs celebru la începutul pandemiei de COVID-19. La acea dată, ea însăși a evocat versurile unui cântec de război al interpretei Vera Lynn: „Ne vom întâlni din nou”.

Partea publică a înmormântării Reginei Elisabeta a II-a, astfel, s-a încheiat. Sicriul e dus la Windsor, purtat de marinari, în bătăile Big Ben şi salve de tun.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Vor fi momente istorice la Westminster Abby, acolo unde fosta suverană va fi înmormantată. La eveniment participă peste 500 de demnitari și șefi de stat din întreaga lume. Printre aceștia se numără și președintele Klaus Iohannis, cel care a luat parte duminică seară la o recepție oferită de Regele Charles al III-lea, informează B1 TV în cadrul Știrilor prezentate de Irina Petraru.

Lideri politici din toată lumea, la recepția oferită de Regele Charles al III-lea

Înainte de acest moment istoric, liderii internaționali s-au reunit la Palatul Buckingham, la recepția oferită de Regele Charles al III-lea și Regina consortă Camilla. Cei mai mulți au ajuns la palat cu autocarele special puse la dispoziție de guvernul britanic.

Tot cu autocarul a sosit și președintele României, Klaus Iohannis, alături de Prima Doamna, Carmen Iohannis. La fel și Majestatea Sa Margareta și ASR, Principele Radu.

Au existat, însă, și excepții. Președintele și Prima Doamnă a Statelor Unite au străbătut Londra în limuzina lor blindată – ”Bestia”.

La fel au făcut și alți lideri din G7, ca președintele Franței, Emmanuel Macron, și soția sa, Brigitte, sau cuplul imperial japonez.

Operațiune de securitate fără precedent la Londra. Liderii lumii i-au adus un ultim omagiu reginei

A fost o operațiune de securitate fără precedent la Londra. Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a au adus în capitala britanică 500 de demnitari străini, în frunte cu șefi de stat de pe toate continentele.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin nu a fost invitat, iar in locul președintelui Chinei, Xi Jinping, a venit vicepreședintele tarii.

În decursul zilei, rând pe rând, cei mai importanți demnitari ai lumii s-au recules la Westminster Hall, unde se află sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Elizabeth a II-a.

Cuplul prezidențial american a păstrat câteva momente de reculegere de la un balcon rezervat oficialităților. Apoi a semnat în cartea de condoleanțe.

Un omagiu la catafalcul reginei Elisabeta au adus și regele şi regina Spaniei, respectiv regele şi regina Suediei.

De asemenea, s-au recules la Westminster Hall şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, și presedintele francez Emmanuel Macron, impreuna cu soția lui.

Printre cei care i-au adus duminică omagiu reginei s-a numărat şi Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei.

Separat, regele Charles al III-lea s-a întalnit la Palatul Buckingham cu premierii Canadei, Australiei, Noii Zeelande, Jamaicăi și cu premierul statului Antigua și Barbuda. Aceștia au semnat deja cartea de condoleanțe a reginei Elisabeta, i-au dat un omagiu sau au depus flori.

Minut de reculegere în memoria Reginei Elisabeta a II-a

La ora opt seara, la nivelul întregii țări a fost ținut un moment de reculegere.

Acesta ar fi trebuit întrerupt de bătăile Big Ben-ului, însă acesta a suferit o defecțiune tehnică. Ulterior, a fost demarată o ancheta pentru a stabili cauza defecțiunii, întrucât pentru funeraliile de astăzi Big Ben-ul va trebui să bată de 96 de ori.

Mesajul Regelui Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea le-a mulţumit tuturor celor care care şi-au arătat susţinerea faţă de familia regală şi respectul pentru Regina Elisabeta a II-a. În mesajul său către naţiune, noul monarh s-a declarat impresionat de iubirea aratată de oameni pentru mama sa.

„În ultimele zece zile, eu şi soţia mea am fost profund impresionaţi de multele mesaje de condoleanţe şi susţinere primite din această ţară şi din întreaga lume.

La Londra, Edinburgh, Hillsborough şi Cardiff am fost impresionaţi peste măsură de toţi cei care au făcut eforturi ca să vină şi să omagieze o viaţă în serviciul ţării a mamei mele dragi, regretata Regină.

Când ne pregătim să spunem ”adio”, am vrut pur şi simplu să profit de oportunitate pentru a vă mulţumi vouă, nenumăraţii oameni care aţi reprezentat o susţinere şi o alinare pentru familia mea şi pentru mine în aceste momente de durere”, a transmis Regele Charles al III-lea.

Programul funeraliilor reginei Elisabeta a II-a

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a au loc în prezența a câtorva sute de mii de oameni şi de demintari străini.

Potrivit programului, sicriul reginei va pleca de la Westminster Hall la ora 12:44, ora României. 15 minute mai tarziu, la Westminster Abbey va începe slujba de înmormântare. 2.000 de oameni vor lua parte la ea, o bună parte a lor, șefi de stat și de guvern sau membri ai altor case regale.

Programul funeraliilor reginei

– 12:44 – plecarea de la Westminster Hall
– 13:00 – începe slujba de la Westminster Abbey
– 14:15 – procesiunea sicriului prin Londra
– 18:00 – slujbă la Capela St. George
– 21:30 – coborârea sicriului

După slujba de la catedrala Westminster Abbey, sicriul reginei va pleca într-o procesiune de 37 de kilometri până la Castelul Windsor. Acolo va fi dus la Capela St. George unde, după o nouă ceremonie, va fi depus alături de sicriul Prințului Filip. În cadrul procesiunii, sicriul reginei va fi transprotat de aceeași trăsură care a dus și sicriul Regelui George VI, tatăl Elisabetei.

În spatele sicriului se vor afla toți membri casei regale apropiați reginei, în frunte cu Regele Charles al III-lea. În timpul procesiunii vor fi trase salve de tun la fiecare minut, iar Big Ben-ul va bate de 96 de ori.

Pe strazile Londrei, 10.000 de polițiști și 10.000 de militari vor crea un așa-numit ”inel de oțel”, ân cadrul celei mai ample operațiuni de securitate din istoria Regatului Unit. Iar pe traseul 35 de kilometri al procesiunii funerare au fost amplasate baricade, iar multe poduri și drumuri din Londra au fost închise. Așteptările sunt ca funeraliile reginei să fie si cel vizionat eveniment de până acum, iar un milion de persoane să se adune în centrul Londrei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`