Premierul Danemarcei susține că scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2 sunt cauzate de acte deliberate: „Nu vorbim despre un accident”

Premierul Danemarcei susține că scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2 sunt cauzate de acte deliberate: „Nu vorbim despre un accident”
Foto simbol: Hepta - DPA Images / Bernd Wüstneck

Mette Frederiksen, premierul Danemarcei, a susținut marţi seară că scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de „acte deliberate” şi nu de un „accident”, notează AFP.

Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de „acte deliberate”

„Părerea clară a autorităţilor este că acestea sunt acte deliberate. Nu vorbim despre un accident”, a transmis Mette Frederiksen, la o conferinţa de presă a guvernului danez, fără a numi un suspect.

Pe lângă adâncimea apelor, concluzia de la Copenhaga se bazează în special pe faptul că găurile prin care scapă gazele sunt „prea mari” pentru a fi de cauză accidentală şi că au fost provocate „de detonări”, a detaliat ministrul Energiei, Dan Jørgensen.

„Nu există încă informaţii care să ne spună ceva despre cine este responsabil. Nu avem mai multe informaţii decât ceea ce oferim în această seară”, a mai adăugat premierul danez, potrivit news.ro.

În momentul exploziilor nu funcționa niciunul dintre cele două gazoducte

Autoritatea Maritimă a Suediei a fost cea care a anunțat prima marți dimineața că a depistat două scurgeri de gaze naturale la gazoductul Nord Stream 1, și o alta la Nord Stream 2.

Niciunul dintre cele două gazoducte nu funcționa în momentul exploziilor. Livrările prin Nord Stream 1 au fost suspendate pe termen nelimitat de către Gazprom la începutul lunii septembrie. Potrivit companiei energetice rusești, una dintre turbinele principale ale gazoductului este defectă.

Urmăriți B1TV.ro și pe