Probleme tot mai mari pentru soldații ruși care luptă în Ucraina. Cum recrutează Moscova noi voluntari pentru a-i trimite pe front

Probleme tot mai mari pentru soldații ruși care luptă în Ucraina. Cum recrutează Moscova noi voluntari pentru a-i trimite pe front
Foto: Hepta - Konstantin Mihalchevskiy

Rușii recrutează din închisori și companii voluntari pentru a lupta în Ucraina. Moscova a suferit pierderi mari pe front, iar soldații care încă luptă sunt epuizați. Cum Rusia nu a declarat oficial război Ucrainei, mobilizarea generală nu a putut fi decretată, așa că oficialii apelează la alte metode pentru a-și înlocui forțele epuizate de pe câmpul de luptă.

Voluntari pentru lupta în Ucraina, recrutați din închisorile rusești

Compania militară Wagner, care are legături cu Kremlinul, ar fi oferit deținuților din Sankt Petersburg și Nijni Novgorod bani și posibile amnistii în schimbul a șase luni de serviciu în armată, informează publicația de investigații iStories.

„Rudei mele i s-a spus: ”E foarte dificil să depistezi naziști acolo (în Ucraina), sunt foarte bine antrenați. I-au spus: ”Vei fi în avangardă ajutând la detectarea naziștilor, așa că nu toată lumea se va întoarce”, a declarat ruda unui deținut, în contextul în care unul dintre motivele invocate de Vladimir Putin pentru a invada Ucraina e așa-zisa „denazificare” a țării.

Deținuții care s-au oferit voluntari nu au primit nimic în scris, ci doar promisiunea verbală că dacă vor muri, famiiile lor vor primi cinci milioane de ruble, echivalentul a 90.500 de dolari.

La o închisoarea din Sankt Petersburg, 200 de deținuți s-au arătat interesați, dar până la urmă s-au mai înrolat doar 40.

Luptători recrutați și din rândul angajaților

Același lucru s-a întâmplat și la două șantiere navale administratre de United Shipbuilding Corporation, companie a statului rus, informează Moscow Times.

Administratorii șantierelor navale ale Amiralității și cel Baltic din Sankt Petersburg ar fi oferit angajaților contracte cu Ministerul Apărării, potrivit cărora aceștia ar urma să primească salarii lunare de 300.000 de ruble, adică 5.300 de dolari. Oamenii nu s-au arătat prea interesați.

Un proces de recrutare de câteva luni a avut loc și la mina Lebedinski a companiei Metalloinvest, din orașul de frontieră Belgorod. Metalloinvest a transmis, însă, că acest lucru nu e adevărat.

Miliardarul Alișer Usmanov, care deține Metalloinvest, și compania United Shipbuilding Corporation sunt vizate de sancțiuni impuse de SUA, UE și Marea Britanie din cauza implicării în războiul din Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:52 - Din 2024 menţinerea dreptului la beneficii sociale va fi condiţionată de obţinerea unei calificări, de angajare şi, dacă e cazul, de continuarea educaţiei
08:50 - Gazprom avertizează că ar putea sista o altă sursă de gaze către Europa
08:41 - Ordonanța din domeniul energiei, adoptată de Senat cu mai multe amendamente. Preț plafonat și pentru Metrorex și biserici. Alte prevederi
08:36 - Buzău: O mama şi doi copii au fost loviți de maşină în timp ce încercau să traverseze printr-un loc nepermis
08:27 - Economia Slovaciei e în pericol de colaps din cauza reșterii costurilor cu energia electrică, premierul vorbește despre naționalizare
08:21 - Protest față de Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat. Un decan intră în grevă și trage un semnal de alarmă: „E inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”
08:21 - A 12-a zi de proteste în Iran: Fiica fostului preşedinte Rafsandjani a fost arestată pentru incitarea populației la revolte
08:08 - Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, despre amenințarea nucleară a lui Vladimir Putin: „Nu credem că acest anunţ din urmă schimbă realitatea războiului”
07:42 - SUA: Armata americană recunoaște responsabilitatea pentru moartea a 12 civili în 2021
07:17 - Premierul Danemarcei susține că scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2 sunt cauzate de acte deliberate: „Nu vorbim despre un accident”