Republica Moldova renunță la parada de 9 mai. Maia Sandu: „Cei care își propun să destabilizeze situația trebuie să știe că vor fi sancționați”

Republica Moldova renunță la parada de 9 mai. Maia Sandu: Cei care își propun să destabilizeze situația trebuie să știe că vor fi sancționați
Foto: captura video.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat în cadrul unui interviu televizat, că paradele de 9 mai nu vor fi organizate în acest an.

Șefa statului admite desfășurarea evenimentelor pașnice de comemorare a celor căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, însă renunță la paradele emblematice.

Paradele vor fi interzise de 9 mai

Astfel, mitingurile și manifestările pașnice  „sunt lucruri acceptate, potrivite în forma când sunt dedicate comemorării și nu incitării la ură sau pentru promovarea războiului sau altor lucruri de acest fel.

Repet, cei care își propun să destabilizeze situația trebuie să știe că vor fi sancționați”, a remarcat Maia Sandu.

„Pe marginea observației moderatorului că la noi de 9 mai nu se comemorează, ci se face spectacol, Maia Sandu a subliniat că există oameni care comemorează, la fel ca și cei care fac spectacol.

Cât privește pericolele, inclusiv pentru securitatea națională, care vor forma fundalul zilei de 9 mai a acestui an, Maia Sandu a spus că au fost anunțate și sunt cunoscute anumite planuri, însă forțele de ordine trebuie să fie la datorie”, relatează Ipn.

Simbolurile rusești, interzise în Republica Moldova

În contextul războiului ruso-ucrainean, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, le-a cerut cetățenilor să evite să poarte simbolurile rusești la evenimentele organizate de 9 Mai.

„Nu putem permite ca atrocităţile de azi să fie asociate cu eroii din cel de-al Doilea Război Mondial, care şi-au dat viaţa pentru pace”, a precizat Maia Sandu în cadrul unei întâlniri cu presă.

Ex-preşedintele, Igor Dodon, le-a cerut cetăţenilor moldoveni „să meargă la Parada Victoriei cu panglica Sfântului Gheorghe”, deşi este posibil să fie amendaţi, după ce simbolul respectiv cu dungi negre şi portocalii a devenit un semn al patriotismului rusesc şi a fost interzis săptămâna trecută de parlamentul de la Chişinău.

Portul panglicii se sancţionează cu amenzi începând de la 900 de lei moldoveneşti (circa 45 de euro) sau 60 de ore de serviciu în folosul comunităţii, notează Agerpres.

Şefa statului le-a cerut adversarilor ei politici comunişti şi socialişti să nu divizeze societatea din interese politice.

Urmăriți B1TV.ro și pe