Țările baltice și Slovacia cer confiscarea activelor rusești înghețate de UE și folosirea banilor pentru reconstrucția Ucrainei: „Dacă Moscova nu opreşte agresiunea militară, ar trebui ruptă orice legătură economică UE – Rusia”

Țările baltice și Slovacia cer confiscarea activelor rusești înghețate de UE și folosirea banilor pentru reconstrucția Ucrainei: „Dacă Moscova nu opreşte agresiunea militară, ar trebui ruptă orice legătură economică UE - Rusia”
Foto: Hepta - DPA Images / Patrick Pleul

Slovacia, Lituania, Letonia şi Estonia vor solicita marți, într-o scrisoare către miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană, confiscarea activelor ruseşti îngheţate de UE pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei. Cele patru țări mai vor ca blocul comunitar să pregătească noi sancțiuni pentru Rusia, iar dacă Moscova nu opreşte agresiunea militară, „ar trebui să nu mai existe nicio legătură economică între UE şi Rusia”.

Propunerea țărilor baltice și Slovaciei pentru reconstrucția Ucrainei

„O parte importantă din costurile pentru reconstrucţia Ucrainei, inclusiv compensaţiile pentru victimele agresiunii militare ruse, trebuie acoperită de Rusia”, se arată în scrisoarea celor patru țări, citată de Reuters.

Acestea precizează statele din UE şi alte ţări au îngheţat deja active ale unor persoane şi companii ruseşti şi circa 300 de miliarde de dolari reprezentând rezerve ale băncii centrale.

Acum, mai susțin ele în scrisoare, trebuie identificate mijloacele legale pentru ca aceste resurse să susțină eforturile Ucrainei de a face faţă agresiunii ruse, dar și reconstrucţia post-război a ţării.

Țările baltice și Slovacia vorbesc de ruperea completă a relațiilor economice UE – Rusia

De asemenea, cele patru țări fac apel la UE să se pregătească de impunerea unor noi sancțiuni Rusiei.

„În final, dacă Rusia nu opreşte agresiunea militară împotriva Ucrainei, ar trebui să nu mai existe nicio legătură economică între Uniunea Europeană şi Rusia, așa încât resursele noastre financiare, produsele sau serviciile noastre să nu contribuie la maşinăria de război a Rusiei”, mai susțin țările baltice și Slovacia în scrisoarea lor.

La începutul acestei luni, Kievul a estimat la circa 600 de miliarde de dolari suma necesară pentru reconstrucţia Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe