Performanţă rară: smartphone-ul ce suportă Android 10, deşi telefonul a fost lansat în urmă cu aproape 7 ani

Performanţă rară: smartphone-ul ce suportă Android 10, deşi telefonul a fost lansat în urmă cu aproape 7 ani
Foto: androidcentral.com

Un producător de telefoane mobile a reuşit performanţa de a instala Android 10 pe un smartphone lansat în anul 2015. Fairphone, producătorul olandez de telefoane sustenabile, a anunțat că va actualiza la Android 10 modelul Fairphone 2.

Acesta va deveni primul smartphone din lume cu sistem de operare Android care va beneficia de suport software oficial timp de șapte ani. Fairphone 2 a fost lansat în 2015, cu interfață bazată pe Android 5. Telefonul a primit ulterior actualizări la Android 6, Android 7.1 și Android 9.

Fairphone vrea să protejeze mediul

Când a făcut upgrade la Android 9, Fairphone a avut dificultăți din cauza faptului că producătorul chipset-ului nu mai oferea suport pentru modelul respectiv. Astfel, procesul de dezvoltare a durat 18 luni. În cazul Android 10, timpul a fost redus la 10 luni, datorită implicării fanilor.

Spre lauda sa, firma Fairphone se gândeşte şi la mediu. Gigantul din hi-tech și-a propus să păstreze în stare de funcționare smartphone-urile produse cât mai mult timp cu putință, pentru a proteja natura. În momentul de față doar 14% dintre telefoanele inteligente uzate sunt reciclate.

Android 10 de la Google, probleme cu fragmentarea

Sistemul de operare Android are încă de la începuturi o problemă cu așa-numita fragmentare. Multe dispozitive rămân blocate pe versiuni mai vechi ale sistemului de operare, din cauza faptului că producătorii, care sunt responsabili cu actualizările, aleg să nu ofere suport software decât pentru unul sau doi ani.

Dar compania Google se ocupă de acest bug. Problema a început să se rezolve în ultimii doi ani, în special datorită inițiativei „Project Treble” de la Google. Android 10, lansat în toamna anului trecut, este sistemul de operare Google cu cea mai mare rată de adopție de până acum.