Dan Barna, despre mizele scandalului din Mogoșoaia, în care a fost agresată consiliera USR: Unii oameni de acolo sunt revoltați că primarul le-a cerut să cedeze gratuit Primăriei parte din terenurile lor (VIDEO)

Dan Barna, despre mizele scandalului din Mogoșoaia, în care a fost agresată consiliera USR: Unii oameni de acolo sunt revoltați că primarul le-a cerut să cedeze gratuit Primăriei parte din terenurile lor (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Deputatul Dan Barna, vicepreședinte USR, a vorbit vineri, pentru B1 TV, despre culisele scandalului din Consiliul Local Mogoșoaia, în care consiliera USR Felicia Ienculescu Popovici a fost amenințată și agresată de doi colegi de la PNL și PMP.

Barna a explicat modul „surprinzător” în care se votează în acest Consiliu, precum și mizele deciziilor care au dus la aceste tensiuni. Parlamentarul a vorbit pe larg despre ceea ce a numit „mafia imobiliară din Ilfov” și despre cum unii locuitori din Mogoșoaia au fost presați să dea gratis Primăriei o parte din terenurile lor. Dan Barna s-a referit și la reacțiile PNL și PMP în acest scandal.

Amintim că PNL Ilfov a anunțat că l-a suspendat din funcțiile de conducere pe Ene Valentin, Cristian Diaconescu, președintele PMP, a solicitat filialei PMP Ilfov să-l suspende pe Dinu Gheorghe, iar europarlamentarul PMP Eugen Tomac a afirmat că va propune chiar excluderea acestuia din partid. Poliția Ilfov a deschis un dosar penal în acest caz.

Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Special B1”, moderată de Nadia Ciurlin pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Barna a explicat întâi că el, Dacian Cioloș și mai mulți parlamentari și europarlamentari USR au mers în ședința Consiliului Local de azi în semn de susținere față de colega lor și au putut face acest lucru legal: „E cadrul legal care spune clar că parlamentarii au voie să participe la ședințele Consiulului Local oriunde în țară”.

Ceilalți membri USR care, nu sunt parlamentari și europarlamentari, și-au susținut colega de afară, de pe trotuar: „A fost o chestiune foarte civilizată, fără niciun fel de problemă”.

Ce spune Barna despre reacțiile PNL și PMP la cazul de agresiune

„Sunt două nuanțe în discuție. Prezența noastră acolo a fost tratată cu politețe, cu respect, nu a fost niciun fel de tensiune, cum și reprezentantul PMP s-a ridicat la începutul ședinței și a spus că în cadrul partidului, la Ilfov acolo, în PMP…

Mă rog, sancțiunile (PNL) au fost cumva la mișto, că ei au retras toate funcțiile interne din partid consilierului respectiv, funcții pe care consilierul respectiv probabil nici nu știa că le avea. Dar cel de la PMP a spus că colegul său nu va mai participa la ședințele Consiliului și că se va lua o decizie de a fi retras. E un lucru pe care cumva l-am apreciat.

Cei de la PNL au spus că sunt doar niște sancțiuni interne și mai vedem. (Deci consilierul PNL va rămâne și va vota?) Am întrebat explicit, ni s-a spus clar că reprezentantul PNL rămâne în Consiliul fără niciun fel de problemă, deci practic se așteapă probabil să treacă scandalul și se va pune batista pe țambal”, a mai declarat Dan Barna.

Cum se votează în Consiliul Local Mogoșoaia: „Modalitatea de lucru pentru mine e foarte surprinzătoare”

„În schimb, chestiunea de fond, legată de respectarea cadrului legal, e una mult mai dramatică și mai serioasă că, pe lângă povestea tunului imobiliar cu acel „Sector 0”, despre care s-a tot vorbit, modalitatea de lucru pentru mine e foarte surprinzătoare.

Chiar în ședința de azi s-a adoptat achiziția de servicii juridice pentru acest megaproiect, acest „Sector 0”, în care niciunul dintre consilieri, nu vorbesc de cei de USR, niciunul, deși au întrebat, cel care conducea ședința, că primarul a lipsit, nu a putut să răspundă, secretarul primăriei n-a putut să răspundă, nu știau nici ce servicii juridice se achiziționeză, cu câte firme se fac contractele, pe ce sumă, deci se aprobau contractele pe bandă fără ca acei consilieri să știe pentru ce li se cere votul. Am întrebat noi și au spus ”vă vom spune, ținem noi cont”.

Tensiunea a răbufnit ieri și acele amenințări mafiote. Ați văzut cu toții filmulețul, voce joasă (a consilierului care amenința) ziceai că e Marlon Brando în ”Nașul”, (spunea calm) ”o să te bag în scaun cu rotile”.

Explicațiile lui Barna despre ilegalitățile comise în Mogoșoaia: „Nu sunt indicii, sunt fapte!”

„Sunt sezizări făcute la organe de cercetare și sper ca aceste cercetări să se și întâmple. Sunt fapte evident în afara legii. Faptul că deciziile de expropriere luate de primar au fost în afara cvroumului legal. Toată legislația spune că la un Consiliul Local de 15 e nevoie de o majoritate de 11, or deciziile s-au luat cu 10. A făcut primarul niște calcule matematice, ați văzut zilele trecute, că au făcut deliciul presei. Nu sunt indicii, sunt fapte!

La intrare au venit să ni se plângă cetățenii, proprietari de terenuri din acea parcelă de zeci de hectare expropriată acum, care spuneau că primarul le-a cerut să renunțe la 39% din suprafețele lor, să cedeze gratuit Primăriei. Oamenii erau foarte revoltați că li s-a sucit mâna la spate să facă asta. Unii au făcut, alții erau în proces. De asta spun ca sunt câteva fapte deja întâmplate, dincolo de indicii că unele terenuri sunt deținute de lideri PNL, lucruri pe care presa le-a anunțat.

Înteleg că restul de 61 sau cât e urmează să fie primit în acea dezvoltare imobiliară care apoi urmează să fie vândută. E aceeași combinație clasică întâmplată de atâtea ori cu mafia imobiliară din Ilfov. Sunt zeci deprocese și sesizări acum. Sper ca ele să-și urmeze cursul, că încălcările legii sunt evidente”, a mai explicat vicepreșeidntele USR Dan Barna, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
13:05 - Zelenski: „Sfârșitul conflictului va fi unul diplomatic” / „Sunt lucruri pe care nu le putem realiza doar la masa negocierilor”
12:49 - Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”
11:44 - Marcel Ciolacu: „Creșterea economică din primul trimestru nu se regăsește în buzunarele românilor” / „Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri”
11:16 - Sorin Grindeanu, despre podul de la Brăila: „Sperăm ca în decembrie să putem să dăm în circulație. Eu sunt optimist”
10:48 - Rusia a întrerupt livrările de gaze către Finlanda, însă compania publică finlandeză anunță că își va continua activitatea „în mod normal”
10:38 - Trafic intens către litoral și Valea Prahovei. S-au format coloane de mașini pe Autostrada Soarelui
10:12 - Mario Fresh a povestit cum a fost la prima întâlnire cu părinții Alexiei Eram: „Mai emoționat eram când am făcut cunoștință cu tatăl”
09:52 - Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent. Timpurile festive sunt aproape”