Eugen Tomac: Decizia Kremlinului de a opri de sâmbătă exporturile de gaze naturale către Finlanda demonstrează că Putin este în război cu UE

Eugen Tomac: Decizia Kremlinului de a opri de sâmbătă exporturile de gaze naturale către Finlanda demonstrează că Putin este în război cu UE
Foto: Facebook @ Eugen Tomac

Decizia Kremlinului de a opri de sâmbătă exporturile de gaze naturale către Finlanda demonstrează că președintele rus Vladimir Putin este în război cu Uniunea Europeană, a declarat vineri europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP.

Eugen Tomac: „Suntem obligați ca cel târziu în această vară să găsim soluții pentru a decupla Europa de la gazul rusesc”

„Putin a înnebunit! Decizia Kremlinului de a opri de mâine exporturile de gaze naturale către Finlanda demonstrează că Putin este în război cu Uniunea Europeană. Iar arma pe care o folosește astăzi se dovedește a fi mult mai eficientă decât Armata Roșie pe vremuri. O spun demult. Suntem obligați ca cel târziu în această vară să găsim soluții pentru a decupla Europa de la gazul rusesc. Dependența de Putin ne va duce în prăpastie. Putin a înnebunit, este evident”, a scris europarlamentarul, vineri, pe Facebook.

Declarația lui Eugen Tomac vine în contextul în care compania finlandeză de resort a anunțat că, de sâmbătă, Federația Rusă va închide robinetul de gaze naturale pentru Finlanda, în condițiile în care a refuzat să plătească în ruble pentru livrările Gazprom Export. Anunțul a fost confirmat între timp și de partea rusă.

Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare la NATO

Într-un context de securitate marcat de agresiunea armată pe care a declanșat-o Federația Rusă împotriva Ucrainei, Finlanda și Suedia au depus oficial cererile pentru aderarea la NATO.

Deși majoritatea analiștilor au interpretat momentul drept principala consecință strategică a invaziei lansate de Moscova în 24 februarie, cel puțin deocamdată procedura este blocată de Turcia, care reproșează Helsinkiului și Stockholmului că refuză să extrădeze kurzi declarați teroriști de autoritățile turce, precum și că au introdus sancțiuni împotriva Ankarei pentru incursiunea militară turcă din Siria, din 2019.

Pe de altă parte, SUA, care și-a exprimat susținerea fermă pentru aderarea celor două țări scandinave la cea mai puternică alianță defensivă din istoria lumii, s-a arătat încrezătoare că nemulțumirea Turciei va putea fi soluționată.

Urmăriți B1TV.ro și pe