Florin Cîțu și delegația Senatului României, tur de forță în SUA. Liderul PNL a reiterat necesitatea unor sancțiuni mai dure pentru Rusia în toate întrevederile

Florin Cîțu și delegația Senatului României, tur de forță în SUA. Liderul PNL a reiterat necesitatea unor sancțiuni mai dure pentru Rusia în toate întrevederile
Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Senatului, Florin-Vasile Cîțu, a efectuat o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, în fruntea unei delegații reprezentative. Liderul PNL s-a întâlnit inclusiv cu președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și cu liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy.

Tur de forță în SUA pentru Florin Cîțu și delegația Senatului României

În vizita pe care a efectuat-o la Washington D.C. în perioada 24-30 martie, președintele Senatului, Florin Cîțu, a fost însoțit de vicepreședinții instituției, respectiv Alina Gorghiu și Robert Cazanciuc, vicepreşedinta Comisiei pentru politică externă, Roberta Anastase, secretarul Biroului Permanent din partea USR, Ion-Narcis Mircescu, liderul Grupului parlamentar al PSD, Ştefan-Radu Oprea, respectiv de liderul Grupului parlamentar al UDMR, Turos Lóránd, se arată într-un comunicat de presă.

Întâlnirea cu liderul republicanilor din Camera Reprezentanților a vizat majorarea bugetului României pentru apărare la 2,5% din PIB, precum și nevoia de sancțiuni mult mai dure împotriva Rusiei.

Florin Cîțu și Alina Gorghiu participă miercuri la o întrevedere cu vicepreședintele Băncii Mondiale, Anna Bjerde.

Componența delegației este o dovadă că Parteneriatul Strategic SUA-România, care anul acesta marchează 25 de ani de la lansare, este puternic şi în continuă dezvoltare şi este susţinut de toate partidele din România, de la putere şi din opoziție, se mai arată în același comunicat.

Delegația Senatului României a avut o serie de întâlniri oficiale cu înalți reprezentanți ai Senatului și ai Camerei Reprezentanților SUA, precum și ai Departamentului de Stat.

Delegația condusă de Florin Cîțu a avut marți o întrevedere cu președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, discuțiile vizând, în principal, includerea României în programul Visa Waiver și dezvoltarea capabilităților forțelor armate române. Întâlnirea cu cel de-al treilea om în stat din SUA a coincis cu ziua în care se împlinesc 18 ani de la momentul în care România a depus, la Washington D.C., documentele de aderare la cea mai puternică alianță politico-militară din istorie. De asemenea, în cadrul discuției au fost căutate noi oportunități de dezvoltare economică pentru prosperitatea celor două state, care să țină cont de dinamica regională actuală.

„Celebrăm 25 de ani de Parteneriat Strategic cu Statele Unite ale Americii. O discuție deschisă cu președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, despre importanța României în alianța transatlantică, despre includerea României în programul Visa Waiver și dezvoltarea capabilităților forțelor armate române. Am căutat împreună noi oportunități de dezvoltare economică pentru prosperitatea țărilor noastre, care să țină cont de dinamica regională actuală”, a declarat liderul PNL.

În plus, delegația Senatului a avut o întrevedere și cu un înalt oficial din cadrul Departamentului Comerțului, Marisa Lago, iar discuția a vizat aderarea României la OCDE, precum și dezvoltarea împreună cu SUA a proiectului privind Reactoarele Modulare Mici (SMR).

În discuția cu Derek Chollet, consilier politic al Departamentului de Stat, principalele subiecte abordate s-au referit la necesitatea consolidării Flancului Estic al NATO și la identificarea unor noi domenii și oportunități de cooperare cu SUA.â

Președintele Senatului României a reiterat necesitatea adoptării unor sancțiuni mai dure pentru Rusia, în cadrul tuturor întâlnirilor.

Nu în ultimul rând, delegația Senatului a participat și la o dezbatere organizată de unul dintre cele mai importante și relevante think-tank-uri din domeniul relațiilor internaționale, CEPA (Center for European Policy Analysis), tema fiind evoluțiile de securitate în regiunea Mării Negre.

De asemenea, delegația s-a întâlnit cu reprezentanți ai mediului de afaceri din SUA și ai comunității române din zonă.

Urmăriți B1TV.ro și pe