Virgil Popescu (PNL): „Taxa pe soare e fake-news” / Cătălin Drulă (USR): Ministrul a spus niște minciuni. Ieșirile PSD-iștilor împotriva lui Popescu sunt ipocrite. La moțiune au făcut scut în jurul lui (VIDEO)

Virgil Popescu (PNL): „Taxa pe soare e fake-news” / Cătălin Drulă (USR): Ministrul a spus niște minciuni. Ieșirile PSD-iștilor împotriva lui Popescu sunt ipocrite. La moțiune au făcut scut în jurul lui (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a declarat că așa-numita „taxă pe soare” e doar un fake news. „Românii care-și montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti nicio taxă pentru energia produsă și consumată”, a insistat el. Într-o primă reacție la explicațiile oferite de ministru, Cătălin Drulă, președintele USR, a susținut că Popescu s-a încurcat în declarații și, practic, a mințit.

Amintim că, duminică dimineață, USR a semnalat că Guvernul PSD – PNL – UMDR a adoptat, chiar cu o seară înainte de ZIua Națională, o Ordonanță de Urgență ce introduce o taxă nouă pentru cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice.

Câteva ore mai târziu, PSD a criticat Ordonanța emisă de propriul Guvern, dând vina pe Popescu, ministrul liberal de la Energie. Luni, tot PSD a anunțat că va modifica această OUG în Parlament.

Explicațiile lui Virgil Popescu despre așa-numita „taxă pe soare”

„Nu se introduce nicio taxă. Românii care-și montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti nicio taxă pentru energia produsă și consumată. Există posibilitatea, în anumite condiții, pe care directiva o oferă, ca atunci când numărul prosumatorilor e foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea instalată a sistemului energetic național, în baza unui studiu pe care autoritatea de reglementare îl va face la momentul respectiv, lucru foarte puțin probabil să ajungem la acest procent, începând cu data de 1 decembrie 2026 să poată fi introdusă taxa”, a explicat ministrul Virgil Popescu.

Acesta a insistat că OUG prevede posibilitatea, nu obligativitatea de a introduce această taxă, și asta doar peste patru ani.

„Infirm categoric existența unei taxe pentru prosumatori. Ministerul Energiei nu va susține niciodată înființarea unei taxe”, a mai spus Popescu.

Reacția lui Cătălin Drulă (USR) la explicațiile lui Virgil Popescu

Cătălin Drulă, președintele USR, a reacționat spunând că ministrul Energiei a făcut „niște declarații confuze, practic niște minciuni”.

„Taxa pe soare de care USR a vorbit în ultimele zile e o sfidare la adresa românilor, în plină criză energetică. Am văzut niște declarații confuze, practic niște minciuni.

Ministrul ne spunea că ne garantează, că nu crede că o să fie taxe, dar OUG spune că oamenii vor fi taxați și pentru energia pe care și-o generează singuri cu panouri fotovoltaice”, a afirmat Drulă.

El a ținut să precizeze că PSD degeaba se agită acum cu criticile împotriva lui Virgil Popescu deoarece în septembrie, când USR a depus moțiune în Parlament împotriva ministrului, PSD a votat în favoarea acestuia.

„Cei de la PSD, în septembrie, când USR și Forța Dreptei au depus moțiune, au făcut scut în jurul ministrului Popescu, așa că ieșirile PSD, care și-a dat seama ce pocinog a făcut acest Guvern, care vrea să taxeze românii pentru soare, sunt complet ipocrite. Chiar dânșii sunt cei care au făcut scut în jurul acestui ministru”, a subliniat Cătălin Drulă.

PSD spune că va modifica în Parlament OUG privind energia din surse regenerabile

Între timp, PSD a anunțat că nu e de acord cu Ordonanța dată de Guvernul din care și el face parte și că o va modifica în Parlament.

Social-democrații argumentează că și dacă taxa va fi impusă peste câțiva ani, ea tot va descuraja investițiile în acest domeniu.

„Ca atare, atunci când ordonanța de urgență va ajunge în dezbaterea parlamentară, PSD va depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investițiile din acest sector și va solicita o dezbatere în regim de urgență, astfel încât modificările să fie aprobate înainte de expirarea termenului în care trebuie emise normele de aplicare”, a transmis PSD, printr-un comunicat.

Partidul a mai precizat că directiva care a stat la baza OUG nu are un caracter imperativ în privința taxării prosumatorilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe