Studiu: Timpii de încărcare pentru mașinile electrice se vor reduce la 10 minute până în 2027

Studiu: Timpii de încărcare pentru mașinile electrice se vor reduce la 10 minute până în 2027
Sursa Foto: Flickr.com

Un studiu arată că timpul de încărcare complet al mașinilor electrice va scădea în următorii 5 ani, iar bateriile vehiculelor electrice vor putea fi alimentate în doar 10 minute până în anul 2027.

Timpul de încărcare al unei mașini electrice va scădea la 10 minute

Unul din motivele pentru care oamenii nu vor să treacă la o mașină electrică este timpul de încărcare. Momentan, încărcarea acestui tip de vehicule durează destul de mult, undeva la jumătate de oră, chiar și la o stație rapidă.

Cu toate acestea, tehnologia de încărcare, dar și cea a bateriilor evoluează, iar producătorii încearcă să mai reducă din perioada de așteptare. Chiar și așa, există o limită cauzată de degradarea în timp a bateriilor litiu-ion. O încărcare prea rapidă poate deteriora în timp bateriile.

Studiul, publicat în jurnalul The Washington Post, a luat în calcul și modul de îmbătrânire al acumulatorilor atunci când sunt încărcate la o stație rapidă. Cu ajutorul a 30.000 de puncte de date, cercetătorii din spatele studiului au reușit să creeze un protocol de încărcare care permite alimentarea foarte rapidă a bateriilor fără ca acestea să fie deteriorate, potrivit automarket.ro.

Încărcarea rapidă este cheia de a crește încrederea clienților și a adoptării generale a vehiculelor electrice”, a declarat Eric Dufek, unul dintre cercetătorii studiului.

Asta ar permite un timp de încărcare aproape la fel de rapid ca timpul de alimentare cu combustibil”, a mai menționat acesta.

Se pare că metodele pe care le-au găsit pot încărca bateria unui vehicul electric cu până la 90% în 10 minute. În următorii cinci ani, echipa se va strădui să găsească o modalitate de a încărca bateriile cu o viteză de până la 32 de kilometri pe minut, depășind cu mult performanța celor mai performante stații de încărcare, care oscilează între 16 și 24 de kilometri pe minut.

Urmăriți B1TV.ro și pe