Parlamentul Republicii Moldova a aprobat amendamentele privind bugetul pentru a putea achita facturile către Gazprom

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat amendamentele privind bugetul pentru a putea achita facturile către Gazprom
Parlamentul Republicii Moldova, Chișinău. Foto: Hepta.ro / MMA / Vlad Stan

În regim de urgență, joi, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat amendamentele privind legea bugetului de stat pentru 2021, astfel să poată plăti facturile pe care Republica Moldova le are restante față de compania rusească de gaze naturale, Gazprom, conform Reuters, citat de către Agerpres.

Modificări bugetare pentru a putea plăti facturile Gazprom

Ministrul finanţelor Dumitru Budianschi a menționat că ajustările sunt necesare pentru a îndeplinii condițiile impuse de către compania rusească Gazprom, în vederea sistării gazelor naturale de la principala sursă de aprovizionare a Republicii Moldova și susținerea capacității de achitare a consumului de gaze rusești. De asemenea, modificările privind bugetul de stat au avut în vedere întărirea legăturilor cu Termoelectrica, companie ce asigură stabilitatea energetică a Republicii Moldova.

Luni, Republica Moldova a primit o înștiințare din partea Gazprom că va sista livrările de gaze naturale, deoarece nu a plătit facturile aferente lunii octombrie-noiembrie. Miercuri, compania rusească a decis să amâne această decizie până vineri.

„Guvernul moldovean a cerut Gazprom să nu întrerupă aprovizionarea cu gaze începând de astăzi. În acelaşi timp, partea moldoveană a recunoscut pe deplin legitimitatea acţiunilor Gazprom şi a promis să efectueze integral plăţile curente până vineri, 26 noiembrie”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Serghei Kuprianov.

Gazprom a amenințat cu sistarea livrării de gaze naturale

Concernul energetic rus Gazprom a informat autoritățile Republicii Moldova că va sista livrarea gazelor naturale dacă nu primește în termen de 48 de ore plata datorată pentru o factură scadentă la 22 noiembrie.

„Data-limită pentru efectuarea plăţilor este luni, 22 noiembrie. Astăzi, Gazprom, conform termenilor contractului, a informat partea moldoveană că livrările de gaze către Republica Moldova vor fi întrerupte în 48 de ore”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei Gazprom, Serghei Kuprianov, lunea aceasta.

Anunțul Gazprom era cu o zi înainte de vizita oficială pe care o vor efectua Maia Sandu și Nicu Popescu la București, unde a fost semnată Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între Republica Moldova și România, „acest document asigurând ireversibilitatea procesului de integrare europeană” a Chișinăului.

Luna trecută, compania Gazprom a avertizat în mod constant că neplata facturilor va duce la sistarea livrărilor de gaze naturale. Datoria totală a Republicii Moldova este de 74 milioane de dolari, susține societatea rusă.

În aceeași perioadă, Republica Moldova a instituit starea de urgență din cauza deficitului de gaze cu care se confruntă țara.

Ultima oră
15:31 - Prefectul Capitalei, pe B1 TV, despre regimul de restricții. Alexandra Văcaru: Așteptăm să vedem dacă vor fi modificate printr-o nouă hotărâre de Guvern (VIDEO)
15:19 - Adela Popescu nu mai poate de dorul lui Radu Vâlcan. Cu ce se ocupă vedeta atunci când soțul ei petrece timpul cu „ispitele” în Thailanda
15:11 - Beatrice Mahler: Vaccinarea obligatorie, o măsură care trebuie decisă la nivel politic. Eu, ca medic, susțin însă că tratamentul profilactic prin vaccinare este o soluție care salvează vieți (VIDEO)
14:59 - Horoscop pentru 2022. Ele sunt zodiile care se vor îndrăgosti în acest an. Cine va avea noroc în plan financiar
14:44 - Cifre alarmante: SUA poluează de două ori mai mult cu deșeuri plastice decât China și UE la un loc
14:43 - Un medic din Bihor, trimis în judecată de DNA pentru că ar fi luat mită de 334 de ori, într-un dosar privind certificatele de invaliditate
14:26 - Cât te costă să fii Kevin. Casa din „Home Alone” poate fi închiriată pentru o noapte
14:12 - Lovitură pentru Celentano în Las Fierbinţi. Cui a vrut Pro TV, de fapt, să-i distribuie rolul!
14:11 - Bogdan Aurescu, reacție fermă la declarația lui Serghei Lavrov: Poziția Rusiei despre scutul antirachetă din România, complet eronată. Sistemul de apărare antirachetă al NATO, strict defensiv
13:54 - Încă un caz suspect de infectare cu varianta Omicron, în județul Vaslui: „Acum așteptăm de la București rezultatul secvențierii”