Prima țară din UE care renunță complet la gazul rusesc: „Dacă noi putem s-o facem, o poate face și restul Europei”

Prima țară din UE care renunță complet la gazul rusesc: „Dacă noi putem s-o facem, o poate face și restul Europei”
În imagine: Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Eric Herchaft

Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei, a anunțat că de luna aceasta țara sa nu va mai importa gaze naturale din Rusia.

Lituania renunță la gazele din Rusia

„Începând din această lună nu va mai exista gaz rusesc în Lituania. Cu ani în urmă, țara mea a luat decizii care azi ne permit fără nicio presiune să rupem legăturile energetice cu agresorul. Dacă noi putem s-o facem, o poate face și restul Europei”, a scris Nauseda, pe Twitter.

Și Dainius Kreivis, ministrul lituanian al Energiei, a precizat că decizia a putut fi luată grație „unei politici energetice consistente pe termen lung și unor hotărâri oportune în materie de infrastructură”.

Amber Grid, operatorul lituanian al sistemului de transport de gaze, a anunțat că importurile de gaze rusești prin conexiunea lituano-belarusă au fost azi egale cu 0 MWh, informează Delfi.

Potrivit Ministerului Energiei, cererea internă de gaz e satisfăcută prin terminalul de gaz natural lichefiat de la Klaipėda.

Anunțul președintelui Lituaniei a fost făcut în condițile în care Moscova forțează plata în ruble a gazelor, amenințând cu sistarea livrărilor dacă nu se va întâmpla acest lucru.

Cum finanțează Europa războiul dus de Putin în Ucraina

De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Uniunii Europene să stopeze activitate comercială cu Rusia pentru a nu mai finanța războiul dus de Vladimir Putin în țara sa.

„Fără euro pentru ocupanți, închideți-le toate ușile, nu le mai trimiteți marfă, refuzați-le resursele energetice. Fără comerțul cu voi, fără companiile și fără băncile voastre, Rusia nu va mai avea bani pentru acest război”, a spus Zelenski.

Însă cancelarul german Olaf Scholz a avertizat că întreruperea importurilor de energie din Rusia va arunca toată Europa în recesiune.

Annalena Baerbock și Robert Habeck, colegii de guvern ai lui Scholz, i-au criticat pe politicienii germani pentru că ani de zile nu au făcut nimic pentru a reduce dependența țării lor de gazul rusesc, ba dimpotrivă.

„Noi, ca europeni, știam încă din 2014 că trebuie să devenim complet independenți de importurile rusești de combustibili fosili (…) Totuși, nu am abordat problema, iar acest lucru se răzbună acum în cel mai brutal mod”, a declarat Annalena Baerbock, ministrul german de Externe.

„Vom fi mai săraci. (…) Suntem parte a unui război economic și plătim un preț mare, dar care nu se compară cu prețul pe care îl plătesc ucrainenii. Ei mor, sunt strămutați, bombardați, în timp ce noi avem o inflație mare”, a spus și Robert Habeck, ministrul german al Economiei.

De altfel, profesorul Ioan Stanomir a explicat, pentru B1 TV, cum a ajuns Europa practic să finanțeze războiul care-i ucide pe ucraineni și care a fost rolul Germaniei în această situație.

Urmăriți B1TV.ro și pe