Ucraina, replică după ce Angela Merkel a spus că nu are „de ce să își ceară scuze” pentru politica de apropiere de Rusia

Ucraina, replică după ce Angela Merkel a spus că nu are „de ce să își ceară scuze” pentru politica de apropiere de Rusia
Angela Merkel a spus că nu regretă politica de apropiere de Rusia pe care a promovat-o. Puternic dependentă de resursele energetice rusești, Germania are acum mai mult mâinile legate în reacția la atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Sursă Foto - Hepta / Sputnik

În prima sa reacție pe larg de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, fosul cancelar german Angela Merkel a spus că nu are „de ce să-și ceară scuze” pentru politica de apropiere de Rusia pe care a promovat-o, deoarece nu a făcut decât să aibă o abordare pragmatică și orientată spre comerțul cu Moscova.

Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a reacționat la interviu, susținând că Angela Merkel practic a împins Europa spre o dependență acută de resursele energetice rusești. Acum, această dependență practic ține Europa, și mai ales unele state precum Germania, legată de mâini și de picioare.

Cum răspunde Merkel acuzațiilor

În cei 16 ani cât Merkel a fost cancelar, Germania a devenit foarte dependentă de resursele energetice rusești. Merkel a fost dur criticată pentru politica sa, inclusiv pentru susținerea pe care a manifestat-o față de controversatul gazoduct Nord Stream 2, ce urma să dubleze livrările de gaze rusești către Germania, ocolind Ucraina. Gazoductul a fost construit, dar nu funcționează ca sancțiune după declanșarea războiului.

Merkel a mai fost criticată pentru că nu a fost de acord să confere Ucrainei foaia de parcurs pentru aderarea la NATO, la summitul de la București din 2008.

În recentul său interviu, fostul cancelar a susținut că a fost conştientă de mulţi ani de ameninţarea ce plana asupra Ucrainei din partea regimului Putin.

Pe de altă parte, era în interesul Germaniei „să găsească un modus vivendi cu Rusia, pentru a nu ne trezi într-o stare de război”, a spus Merkel.

„Nu mă gândeam că Putin se va schimba datorită relaţiilor comerciale”, a mai precizat ea.

Angela Merkel a mai argumentat că Rusia nu putea fi pur și simplu ignorată:„ Era pertinent să avem cel puţin relaţii comerciale. Şi eu nu-mi voi cere scuze”. Ea a mai precizat că izolarea Rusiei nu e posibilă pe termen lung chiar dacă Vladimir Putin a comis o „mare greșeală”.

Replica lui Podoliak la afirmațiile lui Merkel

„Dacă Merkel a știut mereu că Rusia plănuiește un război și scopul lui Putin e să distrugă UE, atunci de ce (Germania) ar construi Nord Stream 2?”, a scris, pe Twitter, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

El a acuzat-o apoi pe Merkel că a „împins” Europa spre o dependență crescută de resursele energetice rusești.

„De ce Germania trebuie să repare această greșeală acum?”, s-a întrebat apoi Podoliak.

De altfel, Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a susținut că țara sa plătește greșelile făcute de Germania și Franța. Marele șahist Garry Kasparov a exprimat o poziție asemenea.

„Ani în șir, Berlinul nu a vrut să vadă ce face Rusia sub conducerea lui Putin”

Acuzații similare la adresa Germaniei, dar și a Franței, au venit și din Polonia.

„Germania, la fel ca Franţa, are o simpatie foarte puternică pentru Moscova. Ani în șir, guvernul german nu a vrut să vadă ce face Rusia sub conducerea lui Putin, iar astăzi se vede rezultatul”, declara, la începutul lunii aprilie, vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului Lege și Justiție (PiS) și cel considerat liderul de facto al Poloniei.

Profesor, despre relația Germania – Rusia: Să ieșim din ipocrizie…

Despre relația Germania – Rusia și cum s-a ajuns la agresiunea rusă în Ucraina a vorbit, pentru B1 TV, și Ioan Stanomir, politolog, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti.

„Principala sursă de venit a mașinării de război ruse e vânzarea de hidrocarburi către Occident. Tragedia din Ucraina e rezultatul unor decenii de complicitate cu Rusia. Decenii de complicitate! Iar aceste decenii de complicitate lasă să se vadă cum care a fost prețul lor”, a spus Stanomir.

Acesta a făcut referire mai ales la Germania: „Haideți să spunem lucrurilor pe nume și să ieșim puțin din această ipocrizie. Rusia și-a construit mașinăria de război, câtă e ea, prin simbioza pe care a avut-o cu economia germană”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:43 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic, despre legile destinului și semnificația misiunii personale (VIDEO)
23:56 - Comisarii ANPC au propus închiderea a cinci supermarketuri din sudul litoralului, pentru nereguli importante
23:35 - Florin Salam, reacție din spital la știrea falsă că ar fi murit: „Există persoane care stau cu adevărat cu grija mea. Le spun că sunt bine” / „Luați în serios problema asta cu Covid-ul” (VIDEO)
23:16 - Alina Mungiu Pippidi, despre scenariile privind evoluția războiului din Ucraina: „Sunt semne foarte clare că în acest an nu se va întâmpla nimic decisiv” (VIDEO)
22:30 - Simona Halep, în finala turneului de la Toronto. A învins-o pe Jessica Pegula după un meci epuizant
22:09 - Suporterii celor de la Petrolul și Rapid s-au atacat pe străzile din Ploiești. Bătaia, întreruptă de intervenția în forță a jandarmilor
21:39 - David Popovici, mesaj emoționant după performanţa de la Roma. Sportivul român, lăudat la superlativ în presa italiană: „David Popovici nu e om, e de pe altă planetă!”
21:16 - Florin Salam: „Dragilor. Voi fi scurt și la obiect. Nu. Nu am murit. Rușine Pro TV” / Ulterior, manelistul a șters postarea
20:43 - Fiica lui Florin Salam neagă informația că celebrul manelist a murit, după ce PRO TV dădea ca sigură moartea interpretului
20:30 - David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 100 de metri liber la Campionatele Europene de la Roma. Românul a stabilit un nou record mondial