Încă o decizie în instanță favorabilă premierului Nicolae Ciucă, președintele PNL, în scandalul de plagiat care-l vizează. De data aceasta, pare că mâna de ajutor a venit de la Ministerul Educației. De altfel, Ciucă a reușit până acum cu succes să blocheze în justiție analiza de către instituțiile abilitate a tezei sale de doctorat, în cazul căreia jurnalista de investigație Emilia Șercan a demonstrat că e masiv plagiată. Nicolae Ciucă a reușit acest lucru cu sprijin consistent din partea mai multor instituții și oficiali.
Ministerul Educației a pierdut definitiv procesul în care premierul Ciucă obținuse suspendarea analizei tezei sale de doctorat. Și asta pentru că a depus contestația în afara termenului legal.
Pe 19 ianuarie, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul Ministerului Educației ca fiind „tardiv”.
De altfel, explică G4Media, Ministerul Educației, condus la vremea respectivă de Sorin Cîmpeanu, tot din PNL, a depus două recursuri, dar ambele în afara termenului legal.
Amintim că, în primă instanță, la Curtea de Apel București, Ciucă obținuse pe 1 martie suspendarea analizei lucrării sale de doctorat de către CNATDCU. Verdictul a fost dat de un complet condus de judecătoarea Ionela Tudor. În motivare, judecătoarea a invocat faptul că „generarea unei astfel de ştiri are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului” și că „astfel de sesizări neconforme sunt susceptibile şi de a deveni arme ale adversarilor politici”.
Practic, judecătoarea Ionela Tudor a făcut politică în motivarea deciziei sale. Centrul de Resurse Juridice și mai multe ONG-uri au depus o sesizare privind această motivare la Inspecția Judiciară, dar aceasta a clasat cauza.
De asemenea, în iunie 2022, președintele PNL a obținut, tot în primă instanță, anularea celor trei sesizări care fuseseră depuse în vederea verificării tezei sale de doctorat. Și acest dosar se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, tot în urma unui recurs depus de Ministerul Educației, iar primul termen e programat pe 31 octombrie.
În acest dosar, sentința pe fond a fost pronunțată de judecătorul Marius Iosif care, de-a lungul timpului, a ocupat mai multe funcții fiind numit chiar de PNL. Dosarul a ajuns la el în urma trucării repartizării aleatorii. Imediat ce a pronunțat decizia favorabilă lui Ciucă, Iosif a ieșit la pensie. Pensie specială.
Și această situație a fost sesizată de Centrul de Resurse Juridice la Inspecția Judicară. De asemenea, există un dosar la Parchetul General.
În paralel, Curtea Constituțională a scos CNATDCU din schema instituțiilor ce au atribuții în a verifica suspiciunile de plagiat din tezele de doctorat.